יום שלישי, 14 ביולי 2009

קציצות הכבזרה של ישראלה

מזל טוב ישראלה ויוחנן להולדת נכדכם! בן לרנית וידין ואח לגלי ועידו.


הקציצות האלו הן אוכל של געגוע. געגועי לסבתי מאלישיב. אצלה בילינו שבתות מתוקות,
ערמות של בני דודים ובנות דודות ואחים ואחיות ואמהות ואבות ודודים ודודות וסבתא אחת מלכה.
סבתה שושנה.
עד לכתה היא היתה עמוד התווך של משפחתינו. נפגשים באלישיב, סבתא במטבח פרועת שיער
וסמוקת לחיים ואנו מתרוצצים לה בין הרגלים ובין הסירים המהבילים. מגרשים אותנו החוצה
ואנו יוצאים לשדות, עוברים דרך הרפת הישנה בחצר, עצי הפקאן התמירים, אל הפרדסים.
התפוזים שקולפו השקיקה לא היו מציאה גדולה- קטנטנים, חמצמצים ומפוצצים בגרעינים,
אבל הריח, הידיים הדביקות וחדוות הקטיף המתיקו אותם והרוו את צמאוננו.
בחזרה למטבח ולעבודה! שוטפים צרורות של כבזרה ופטרוזיליה פעם ראשונה ופעם שניה וגם שלישית
שחלילה לא ימצא חרק קטנטן בין העלעלים הירוקים.
לקראת הערב ההכנות מסתיימות. סבתא יוצאת רחוצה וריחנית מהאמבטיה, סורקת את שערותיה הלבנות
והארוכות, אוספת אותן בהמון סיכות לפקעת הדוקה וקושרת מטפחת לבנה וחגיגית.
לאחר ארוחת השבת ועל אף עייפותה הרבה, יושבת ומספרת את סיפוריה המתובלים בהומור ובצחוקה
המתגלגל, אבל גם בדמעה קטנה בזוית העין..
אחרי שסבתא שושנה נפטרה וכולנו חשנו יתמות גדולה, אימצה אותנו הדודה ישראלה,
תאומתו של הדוד מלי, מספר חמש ושש מבין שמונת האחים.
בכל פעם שחשנו צביטה של געגוע, הגלגלים של האוטו שלנו למדו לנסוע דרומה לאשקלון.
ישראלה היא הגננת הטובה ביותר באשקלון אם לא בעולם כולו, מדברת לילדים בעברית משובחת.
שרה ומצחיקה, נוהגת בקטנטנים בכבוד ובאהבה אין קץ. הילדים נהנים מטוב ליבה הרחב
וממטעמיה המשובחים.
הקציצות שלה מזכירות לי טעמים מבית סבתא, הן מפוצצות בכבזרה, היא הכוסברה כמובן.
כן, אני יודעת שבשלב זה חלקכם פורשים במיאוס,
אבל אם אתם עדיין איתי, הידד לירק המופלא שאין שני לו! שום סחוג לא שווה בלעדיו!!
והקציצות האלו נהדרות בזכותו!!!
בכל פעם שהייתי נפרדת מדודתי האהובה, היא היתה מגניבה לי שקית ניילון מופלאה ובתוכה
הקציצות הללו. בדרכי לתל אביב לא מתאפקת ומחסלת כמה עדיין חצי קפואות...

קציצות כבזרה

250 גרם חזה עוף טחון
250 גרם הודו טחון
3 בצלים קצוצים במג'ימיקס
צרור קטן כוסברה
צרור קטן פטרוזילה
2 ביצים
קמח מצה ופירורי לחם
רבע כפית בהרט
רבע כפית אבקת אפיה
כף שמן
מלח פלפל

שמן לטיגון

אופן ההכנה: שוטפים היטב כוסברה ופטרוזליה. כמה?

ישראלה מסבירה לי בטלפון: "תחברי בין האצבע לאגודל, זה גודל הצרור"

קוצצים בצל במגימיקס וסוחטים היטב.

מוסיפים גם את צרורות הכוסברה והפטרוזיליה. סוחטים על כמה שניתן.

בקערה מניחים את הבשר הטחון.

מוסיפים לבשר את תערובת הירקות הסחוטה, ביצים, א.אפיה, תבלינים ושמן.
ישראלה: "סבתא אמרה שתוספת של כף שמן לתערובת מונעת ספיגה של שמן מאוחר יותר בטיגון."
- סבתא אמרה אני לא מתווכחת..
מוסיפים גם תערובת של פירורי לחם וקמח מצה. כמה?
ישראלה: "עד שהתערובת ניתנת לעיבוד ואפשר ליצור ממנה קציצות.

מכינים בידים רטובות קציצות, מניחים על מגש ומניחים לנוח כחצי שעה במקרר.

מחממים שמן במחבת, זורקים פנימה פירור קטן שצריך להשמיע טססס.. ולקפץ..
או מכניסים מזלג לראות בועיות שמן קטנטנות סביב, סימן שהשמן חם.
מטגנים מספר דקות לכל צד עד להשחמה.

מוציאים בזהירות מהשמן ומניחים על נייר סופג.

כשהקציצה עדיין חמה מכניסים אותה לתוך חצי פיתה בלי כלום היא מלאה בטעמים משל עצמה!
אפשר לטפטף עליה כמה טיפות לימון או מעט טחינה.

מה שנשאר מקפיאים בשקית ניילון ומוציאים בעת הצורך.
ניתן להכין רוטב של פסטה, להכניס לתוכו כמה
קציצות, אפילו קפואות, ל5-10 דקות ולהגיש עם ספגטי.

מקנחים בעוגיות גחטה של ישראלה, אבל זה כבר לפעם הבאה.
בתיאבון!

20 תגובות:

  1. הצלחת לרגש אותי, וגם להזיל ריר
    את כותבת כל כך יפה!!!
    נדב

    השבמחק
  2. ואיזה ניחוחות יש במילותייך..
    אלה

    השבמחק
  3. נדבי בוקר טוב ותודה!
    עכשיו שאתה בונה את ביתך באלישיב,
    http://shnoogrist.blogspot.com
    הגלגלים של האוטו שלנו ישמחו לשוב ולבקר בכפר.
    נשיקות מבת הדודה

    השבמחק
  4. אללי בוקר טוב ונשיקות

    השבמחק
  5. גיסה יקרה,
    את כותבת ומבשלת נהדר!!! ממש יכולתי לחוש את טעם הקציצות בפי, למרות היותי צמחונית(-:...
    מה העולם היה עושה ללא כוסברה?!! ירק נפלא.
    ד"ש
    אילנה

    השבמחק
  6. Hagari,
    It's simply beautiful.
    Arava

    השבמחק
  7. למרות שנדמה לי שנכנסתי למפגש משפחתי אני אגיב
    אוהבת את הקציצות האלה הן נראות כל כך טעימות ועסיסיות
    תודה על מתכון נפלא ועל סיפור יפה בצידו.

    אהבתי.

    השבמחק
  8. כלה יקרה

    אני נהנית לקרוא את מתכונייך ולצפות בצילומים המלווים אותם - מרהיב ומעורר תאבון.
    מתכון הקציצות דומה לזה של סבתא יונה (שתהיה לנו בריאה), גם אני למדתי ממנה לתבל את הבשר בהרבה ירק (פטרוזיליה וכוסברה). מחכה למתכונים הבאים.
    נשיקות למיכאל ויותם - סבתא מירה

    השבמחק
  9. גיסתי, אחותי, חמותי וגם כמובן "טעמים במטבח הרחוק" שמאוד מוזמנת למפגש המשפחתי..
    תודה לכולכן שיהיה יום מקסים!

    השבמחק
  10. הגרוש
    את כותבת מקסים
    תודה על הברכות

    נשיקות
    רנית

    השבמחק
  11. ריגשת אותי במילותייך
    אין לי מילים

    ישראלה

    השבמחק
  12. וזה הולך ומשתבח..
    רצתי אתך בשדות ילדותך
    נהניתי מהסבתא שלך ומכל הבני-דודים
    שמעתי את הניגונים ששתלו אביך ואמך...
    התבלינים במתכונים נפלאים...
    המשיכי
    נשיקות
    הדס

    השבמחק
  13. הכנתי היום בצהריים את הקציצות והן נזללו!!!
    תודה בשם הזוללים...

    השבמחק
  14. הדסי, המילים שלך תמיד משמחות אותי מאוד תודה.
    ואילנהלה כל הכבוד על החריצות! ותודה שאת שבה תמיד לדווח!

    השבמחק
  15. Here is some feedback from the boys:
    Gideon: Pfff... HAKZIZOT HA'ELE - To die for
    Amitai: Ima,AT YECHOLA LICHTOV ET HAKZIZOT HAE'LE BESEFER HAMATKONIM SHELACH?
    Daniel: Ima, AT YECHOLA LA'ASOT ET HAKZIZOT HA'ELE SHOOV MACHAR?

    Thanks for Isri and for you from bringing up the taste of childhood

    השבמחק
  16. איזה יופי! כמה אתם משמחים אותי!
    תמונות מקסימות מחגיגת יום ההולדת של אמיתי.
    מזל טוב אמיתי מתוק!
    עוגת יומהולדת יפיפיה ומושקעת כמו תמיד, מיכאל מאוד התפעל ממנה.
    וכמה גדלו..
    וכמה אני מתגעגעת..

    השבמחק
  17. יא בינתי,
    את וסבתא שלך אותו דבר.

    זה אומר שאחרי הקציצות המענגות שהיו מחכות לכולנו בכל מפגש משפחתי,
    כבר לא משנה מה מוגש לשולחן. הטעם שלהן היה פותח ארוחות שבת וחג וגם את הלבבות, ומכאן לשירים לסיפורים ולצחוק המדבק...
    את קולטת איזה מסורת מפוארת את מנציחה?
    ריגשת אותי עד דמעות.
    אוהבת.
    אמא

    השבמחק
  18. מיכליקה המליצה אז באתי ועכשיו אני בבעיה
    כי מצד אחד גמרתי עכשיו ארוחת צהרים
    אבל מצד שני בעקבות הקציצות פה הבטן שלי עושה גורו גורו.

    מחר.

    השבמחק
  19. הי נעמה
    תודה שקפצת לביקור
    וכדאי לך לשמח את הבטן שלך עם קציצות אלו
    היום, מחר, לא משנה..

    השבמחק
  20. אמאלה
    "את וסבתא שלך אותו דבר."
    רק בשביל זה היה שווה לפרסם את הפוסט הזה...
    אוהבת

    השבמחק