הקציצות האלו הן אוכל של געגוע. געגועי לסבתי מאלישיב. אצלה בילינו שבתות מתוקות,
ערמות של בני דודים ובנות דודות ואחים ואחיות ואמהות ואבות ודודים ודודות וסבתא אחת מלכה.
סבתה שושנה.
עד לכתה היא היתה עמוד התווך של משפחתינו. נפגשים באלישיב, סבתא במטבח פרועת שיער
וסמוקת לחיים ואנו מתרוצצים לה בין הרגלים ובין הסירים המהבילים. מגרשים אותנו החוצה
ואנו יוצאים לשדות, עוברים דרך הרפת הישנה בחצר, עצי הפקאן התמירים, אל הפרדסים.
התפוזים שקולפו השקיקה לא היו מציאה גדולה- קטנטנים, חמצמצים ומפוצצים בגרעינים,
אבל הריח, הידיים הדביקות וחדוות הקטיף המתיקו אותם והרוו את צמאוננו.
בחזרה למטבח ולעבודה! שוטפים צרורות של כבזרה ופטרוזיליה פעם ראשונה ופעם שניה וגם שלישית
שחלילה לא ימצא חרק קטנטן בין העלעלים הירוקים.
לקראת הערב ההכנות מסתיימות. סבתא יוצאת רחוצה וריחנית מהאמבטיה, סורקת את שערותיה הלבנות
והארוכות, אוספת אותן בהמון סיכות לפקעת הדוקה וקושרת מטפחת לבנה וחגיגית.
לאחר ארוחת השבת ועל אף עייפותה הרבה, יושבת ומספרת את סיפוריה המתובלים בהומור ובצחוקה
המתגלגל, אבל גם בדמעה קטנה בזוית העין..
אחרי שסבתא שושנה נפטרה וכולנו חשנו יתמות גדולה, אימצה אותנו הדודה ישראלה,
תאומתו של הדוד מלי, מספר חמש ושש מבין שמונת האחים.
בכל פעם שחשנו צביטה של געגוע, הגלגלים של האוטו שלנו למדו לנסוע דרומה לאשקלון.
ישראלה היא הגננת הטובה ביותר באשקלון אם לא בעולם כולו, מדברת לילדים בעברית משובחת.
שרה ומצחיקה, נוהגת בקטנטנים בכבוד ובאהבה אין קץ. הילדים נהנים מטוב ליבה הרחב
וממטעמיה המשובחים.
הקציצות שלה מזכירות לי טעמים מבית סבתא, הן מפוצצות בכבזרה, היא הכוסברה כמובן.
כן, אני יודעת שבשלב זה חלקכם פורשים במיאוס,
אבל אם אתם עדיין איתי, הידד לירק המופלא שאין שני לו! שום סחוג לא שווה בלעדיו!!
והקציצות האלו נהדרות בזכותו!!!
בכל פעם שהייתי נפרדת מדודתי האהובה, היא היתה מגניבה לי שקית ניילון מופלאה ובתוכה
הקציצות הללו. בדרכי לתל אביב לא מתאפקת ומחסלת כמה עדיין חצי קפואות...
קציצות כבזרה
250 גרם חזה עוף טחון
250 גרם הודו טחון
3 בצלים קצוצים במג'ימיקס
צרור קטן כוסברה
צרור קטן פטרוזילה
2 ביצים
קמח מצה ופירורי לחם
רבע כפית בהרט
רבע כפית אבקת אפיה
כף שמן
מלח פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה: שוטפים היטב כוסברה ופטרוזליה. כמה?
ישראלה מסבירה לי בטלפון: "תחברי בין האצבע לאגודל, זה גודל הצרור"
קוצצים בצל במגימיקס וסוחטים היטב.
מוסיפים גם את צרורות הכוסברה והפטרוזיליה. סוחטים על כמה שניתן.
בקערה מניחים את הבשר הטחון.
מוסיפים לבשר את תערובת הירקות הסחוטה, ביצים, א.אפיה, תבלינים ושמן.
ישראלה: "סבתא אמרה שתוספת של כף שמן לתערובת מונעת ספיגה של שמן מאוחר יותר בטיגון."
- סבתא אמרה אני לא מתווכחת..
מוסיפים גם תערובת של פירורי לחם וקמח מצה. כמה?
ישראלה: "עד שהתערובת ניתנת לעיבוד ואפשר ליצור ממנה קציצות.
מכינים בידים רטובות קציצות, מניחים על מגש ומניחים לנוח כחצי שעה במקרר.
מחממים שמן במחבת, זורקים פנימה פירור קטן שצריך להשמיע טססס.. ולקפץ..
או מכניסים מזלג לראות בועיות שמן קטנטנות סביב, סימן שהשמן חם.
מטגנים מספר דקות לכל צד עד להשחמה.
מוציאים בזהירות מהשמן ומניחים על נייר סופג.
כשהקציצה עדיין חמה מכניסים אותה לתוך חצי פיתה בלי כלום היא מלאה בטעמים משל עצמה!
אפשר לטפטף עליה כמה טיפות לימון או מעט טחינה.
מה שנשאר מקפיאים בשקית ניילון ומוציאים בעת הצורך.
ניתן להכין רוטב של פסטה, להכניס לתוכו כמה
קציצות, אפילו קפואות, ל5-10 דקות ולהגיש עם ספגטי.
מקנחים בעוגיות גחטה של ישראלה, אבל זה כבר לפעם הבאה.
בתיאבון!
הצלחת לרגש אותי, וגם להזיל ריר
השבמחקאת כותבת כל כך יפה!!!
נדב
ואיזה ניחוחות יש במילותייך..
השבמחקאלה
נדבי בוקר טוב ותודה!
השבמחקעכשיו שאתה בונה את ביתך באלישיב,
http://shnoogrist.blogspot.com
הגלגלים של האוטו שלנו ישמחו לשוב ולבקר בכפר.
נשיקות מבת הדודה
אללי בוקר טוב ונשיקות
השבמחקגיסה יקרה,
השבמחקאת כותבת ומבשלת נהדר!!! ממש יכולתי לחוש את טעם הקציצות בפי, למרות היותי צמחונית(-:...
מה העולם היה עושה ללא כוסברה?!! ירק נפלא.
ד"ש
אילנה
Hagari,
השבמחקIt's simply beautiful.
Arava
למרות שנדמה לי שנכנסתי למפגש משפחתי אני אגיב
השבמחקאוהבת את הקציצות האלה הן נראות כל כך טעימות ועסיסיות
תודה על מתכון נפלא ועל סיפור יפה בצידו.
אהבתי.
כלה יקרה
השבמחקאני נהנית לקרוא את מתכונייך ולצפות בצילומים המלווים אותם - מרהיב ומעורר תאבון.
מתכון הקציצות דומה לזה של סבתא יונה (שתהיה לנו בריאה), גם אני למדתי ממנה לתבל את הבשר בהרבה ירק (פטרוזיליה וכוסברה). מחכה למתכונים הבאים.
נשיקות למיכאל ויותם - סבתא מירה
גיסתי, אחותי, חמותי וגם כמובן "טעמים במטבח הרחוק" שמאוד מוזמנת למפגש המשפחתי..
השבמחקתודה לכולכן שיהיה יום מקסים!
הגרוש
השבמחקאת כותבת מקסים
תודה על הברכות
נשיקות
רנית
ריגשת אותי במילותייך
השבמחקאין לי מילים
ישראלה
וזה הולך ומשתבח..
השבמחקרצתי אתך בשדות ילדותך
נהניתי מהסבתא שלך ומכל הבני-דודים
שמעתי את הניגונים ששתלו אביך ואמך...
התבלינים במתכונים נפלאים...
המשיכי
נשיקות
הדס
הכנתי היום בצהריים את הקציצות והן נזללו!!!
השבמחקתודה בשם הזוללים...
הדסי, המילים שלך תמיד משמחות אותי מאוד תודה.
השבמחקואילנהלה כל הכבוד על החריצות! ותודה שאת שבה תמיד לדווח!
Here is some feedback from the boys:
השבמחקGideon: Pfff... HAKZIZOT HA'ELE - To die for
Amitai: Ima,AT YECHOLA LICHTOV ET HAKZIZOT HAE'LE BESEFER HAMATKONIM SHELACH?
Daniel: Ima, AT YECHOLA LA'ASOT ET HAKZIZOT HA'ELE SHOOV MACHAR?
Thanks for Isri and for you from bringing up the taste of childhood
איזה יופי! כמה אתם משמחים אותי!
השבמחקתמונות מקסימות מחגיגת יום ההולדת של אמיתי.
מזל טוב אמיתי מתוק!
עוגת יומהולדת יפיפיה ומושקעת כמו תמיד, מיכאל מאוד התפעל ממנה.
וכמה גדלו..
וכמה אני מתגעגעת..
יא בינתי,
השבמחקאת וסבתא שלך אותו דבר.
זה אומר שאחרי הקציצות המענגות שהיו מחכות לכולנו בכל מפגש משפחתי,
כבר לא משנה מה מוגש לשולחן. הטעם שלהן היה פותח ארוחות שבת וחג וגם את הלבבות, ומכאן לשירים לסיפורים ולצחוק המדבק...
את קולטת איזה מסורת מפוארת את מנציחה?
ריגשת אותי עד דמעות.
אוהבת.
אמא
מיכליקה המליצה אז באתי ועכשיו אני בבעיה
השבמחקכי מצד אחד גמרתי עכשיו ארוחת צהרים
אבל מצד שני בעקבות הקציצות פה הבטן שלי עושה גורו גורו.
מחר.
הי נעמה
השבמחקתודה שקפצת לביקור
וכדאי לך לשמח את הבטן שלך עם קציצות אלו
היום, מחר, לא משנה..
אמאלה
השבמחק"את וסבתא שלך אותו דבר."
רק בשביל זה היה שווה לפרסם את הפוסט הזה...
אוהבת